Türkçe Yazılar

Ayasofya'nın Geleceği ve TV'de Papa Tartışması

Haziran 2006'da Ayasofya Cami/Kilise Olmalı başlıklı bir yazı yazmış ve bunun üzerine “Yunan uşaklığı” ve “vatan hainliği” gibi suçlamalar içeren bazı ters tepkiler almıştım. Bugün, vatanseverliğinden pek kimsenin kuşkulanacağını sanmadığım Sayın Hasan Celal Güzel de aynı teklifi getirerek şöyle yazmış:
Ayasofya, İslâmın en önemli mâbetlerinden biridir. Gönlümüz hiç şüphesiz onun câmi olmasından yanadır. Ancak, görünen odur ki, Hıristiyan âlemi de ona büyük bir kutsiyet atfetmektedir. Ayasofya'nın iki kurucusundan birisi Justinianus ise, diğeri de onu harap hâlinden kurtararak ikinci defa inşa eden Fatih Sultan Mehmed Han'dır. Bu konuda teklifimiz, Ayasofya'nın hem cami, hem kilise olarak ibadete açılması, hem de müze olarak ziyaret edilebilmesidir. Bunun modern teknolojinin imkânlarıyla (Meselâ, otomatik açılıp kapanan perdelerle) yapılabileceğini düşünüyoruz. Bu bir proje olarak gerçekleştirilebilirse, dinler arası yakınlaşmaya da medar olabilecektir.
Belki bu konunun da gündeme geleceği, asıl olarak da Papa'nın Türkiye ziyaretinin tartışılacağı bir televizyon programına bu akşam konuk olacağım: CNNTürk'te yayınlanan, gazeteci Ahmet Hakan Coşkun'un yönettiği “Tarafsız Bölge”ye. Dileyenler saat 21.30'dan itibaren izleyebilir.
All for Joomla All for Webmasters