Türkçe Yazılar

Hasan Cemal: Akyol'un Kitabı Tavsiye Edilir

Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal, "Kürt Devleti!" başlıklı bugünkü yazısında, Kürt sorununun Türkiye'de onyıllar boyu anlaşılmadığını ve tarif edilmediğini anlattıktan sonra şöyle demiş:
Olayların mantığı ve yaşanan acılar, soruna farklı pencerelerden bakılmasını da sağlamış durumda. Genç kuşaklar artık sorunu tarif edebiliyorlar, çok boyutlu olarak tartışabiliyorlar. Bunlardan biri, Mustafa Akyol. Daha 34 yaşında.
Bir siyaset bilimci olarak ilk kitabında şu satırlar var: "Bugün gelinen noktada artık Kürt sorununu, uzun süre söylendiği gibi 'dış mihraklar'ın kumpaslarına indirgemek pek mümkün değildir. Bu sorunu kışkırtan 'dış mihraklar' elbette vardır; ama onlar sorunun kaynağı değildir. Sorun, şu ya da bu 'dış mihrak' olduğu için değil, Kürtler var olduğu için vardır." Kürtleri, Kürt kimliğini yadsıyarak bugün artık bir yerlere gidilemeyeceğini, sorunun demokrasi ve hukuk devleti çatısı altında ve de üniter devlet çerçevesinde çözülebileceğini, bu açıdan Avrupa Birliği'nin önemini anlatan, genç bir aydının soruna olgun katkısı niteliğinde bir kitap yazmış Mustafa Akyol... Güneydoğu'nun kızıştığı, yıllar öncesinin 'sıcak takip'inin yeniden gündeme getirildiği bir dönemde Kürt sorununu tarihsel bir bakış açısı ve değişik boyutlarıyla anlamak isteyenlere tavsiye edilir.
All for Joomla All for Webmasters