Türkçe Yazılar

Her Laik Paranoyak Değildir

Bugün Batı dünyasında “şu aralar bizi hedef alan her terörist Müslüman olsa da, her Müslüman terörist değil” diye bir laf var. Bu lafın kendisini biraz sakıncalı bulsam da, Türkiye'ye yönelik bir adaptasyonu işe yarar diye düşünüyorum: Şu sıralarda ülkemizdeki her paranoyak laik olsa da, her laik paranoyak değil. Bir başka deyişle Önce Tandoğan'a sonra da Çağlayan'a yüzbinleri taşıyan “laik Cumhuriyet elden gidiyor” nevrozu, seküler bir yaşam biçimine ve dünya görüşüne sahip olan pek çok kişi tarafından paylaşılmıyor. Bunlardan biri, Türkiye'nin en ünlü ve saygın akademisyenlerinden biri: Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı, Türkiye Bilimler Akademisi üyesi hukukçu ve siyaset bilimci Prof. Metin Heper. Prof. Heper Radikal'den Neşe Düzel'in kendisiyle yaptığı söyleşide çok önemli şeyler söylemiş. Tümü mutlaka okunmalı. Ben en önemli gördüğüm bir kaç noktanın altını çizeyim. Prof. Heper, “Meseleyi yakından inceleyen ve tarafsız kalmaya çalışanlar, AKP'nin devleti İslamileştirme niyetinin olmadığını ve iktidarda şu ana kadar yaptıklarını görüyorlar” demiş. Ve eklemiş: "AKP'lilerin laik düzeni yıkmak ve Türkiye'yi İslamileştirmek gibi bir niyetleri yok.” AK Parti liderleri içinse “Bunlar dindar insanlar ve laik bir politika yürütüyorlar” diyen Prof. Heper, asıl sorunun dindarlığı başlı başına bir tehlike olarak gören yaygın “Türk zihniyeti”nde olduğunu anlatarak şöyle demiş:
Ama CHP'nin temsil ettiği bir görüş, bir 'malum korku' var bu ülkede... Eğer bir insan Müslümansa... Yani Müslüman gibi davranıyorsa, namaz kılıyorsa, eşinin başı örtülüyse ve zaman zaman Müslümanlık'tan çıkardığı bazı değerlere atıfta bulunuyorsa, bu insanın laik bir politika izlemesine imkân yok. Bu insan muhakkak dine dayalı bir devlete doğru toplumu sürüklemeye çalışır. İşte biz aslında böyle bir eğitim gördük Türkiye'de. İsrailli bir yazarın 'Öğreten devlet' diye bir kitabı çıktı yeni. Yazar, 'Türkiye'de insanlar öyle bir eğitim gördüler ki, dinle uzaktan yakından bir ilişkisi varsa, o insan ilerici olamaz, rasyonel düşünemez, o insan gericidir ve cumhuriyeti bugünkü değerlerinden uzaklaştırır diye bir inanış var' diyor.
Prof. Heper, ordunun yayınladığı “uyarı” metninin bir “muhtıra” olmadığını, hükümetin görevini sürdüreceğini ve ülkenin AB ve modernleşme yoluna devam edeceğini de söylemiş ki, kendisine tümüyle katılıyorum. Allah'tan aklı başında laikler de var bu ülkede...
All for Joomla All for Webmasters