Dawkins Yanılgısı
NOT: Türkiye'nin akıl almaz bir mahkeme kararıyla "YouTube" sitesinden mahrum edilmesi nedeniyle, burada sözünü ettiğim filmi şu an izleyemiyorsunuz. Umarım "Atatürk'e hakaret eden filmleri tüm dünya izleyebilir, ama Türkler izleyemezler, dahası başka hiç bir şeyi de izleyemezler" anlamına gelen bu trajikomik karar değiştirilir.
NOT II: Söz konusu filmi şimdilik bu adresten izleyebilirsiniz. (Bir dahaki mahkeme kararına kadar.) Bu bağlantıyı ve aşağıdaki yorumlar arasında yer alan dökümü haber veren okurlara teşekkürler.
"Bugün dünyanın en ünlü ateisti kimdir" diye sorulsa, verilecek tek cevap Richard Dawkins'tir. Oxford Üniversitesi zooloji profesörü olan Dawkins, hem Darwin'in evrim teorisinin hem de ateizmin en koyu, fanatik ve militan savunucusudur.
Dawkins'in pek çok kitabı var, bunlardan bazıları TÜBİTAK tarafından dilimize de çevrildi. Şu günlerde üzerinde en çok tartışılan kitabı ise, yeni yayınlanan "God Delusion" (Tanrı Yanılgısı). Dawkins kitap boyunca Allah'a inanmanın bir yanılgı olduğunu kendince kanıtlamaya uğraşıyor. Kullandığı argümanlar bu sitenin "Bilim, Din ve Ateizm " kategorisindeki çeşitli yazılarda ele aldıklarımdan daha farklı değil. Bu yüzden yeniden incelemeye gerek görmüyorum. Ancak burada Dawkins'i tabiri caizse “ti'ye alan” 5 dakikalık kısa bir film var ki, şiddetle tavsiye edeyim.
"The Dawkins Delusion" adlı filmde, Dawkins'in Allah'ın varlığını reddetmek için kullandığı argümanların aynısı, bizzat Dawkins'in varlığını reddetmek için kullanılıyor. Dawkins diye biri olmadığını, bunun bir yanılgı olduğunu savunan "Dr. Terry Tommyrot"-tam da Dawkins'in üslup ve ses tonuyla-bu "Dawkins dini"nden insanları kurtarmak gerektiğini anlatıyor. Dawkins'in kitaplarının "tasarlanmış" gibi durduğunu, oysa bunların İngilizce'nin 26 harfinin yanyana gelmesiyle oluşmuş ve zaman içinde evrilmiş rastlantısal dizilimler olduğunu savunuyor. Elbette “bilimin bu kitapların oluşum sürecinin tüm detaylarını henüz çözemediğini,” ama bunun bir gün mutlaka başarılacağını, bunu beklemenin “Dawkins yanılgısına inanmaktan daha bilimsel olduğunu” ileri sürüyor. Beş dakikalık bir başyapıt...