Türkçe Yazılar

İki Farklı Batı

Daha önceki bir yazımda “ABD ve İngiltere'nin güncel Ortadoğu politikalarına haklı olarak tepki gösteriyor, bu ülkelerde, özelikle de ABD'ye yükselişte olan ‘İslamofobi'den yine haklı olarak büyük rahatsızlık duyuyor olabiriz” demiş ve eklemiştim:
Ama unutmamak gerekir ki, dünyadaki hiç bir ülkenin "İslamofobi" düzeyi Türkiye'deki bazı odaklarınki kadar yüksek ve köklü değildir... Türkiye'nin bu despot sekülerist anlayıştan kurtulması ise ancak özgürleşmesi ve demokratikleşmesiyle mümkün olabilir. Bu yolda örnek - ve destek - alınabilecek en iyi yaklaşım da Anglo-Sakson, yani Amerikan ve İngiliz ve modelidir.
Bugünkü Radikal'de yer alan “Avrupalı Dini Önemsemiyor” başlıklı haberdeki şu bilgileri de, üstteki yoruma eklemek gerek:
Harris Interactive şirketinin 30 Kasım-15 Aralık'ta ABD'yi de kapsayan 12 bin 500 kişiyle yaptığı anketine göre... Amerikalıların yüzde 53'ü 'Müslüman kadınlar türban takabilmeli' derken, bu görüş Britanya'da yüzde 23, Fransa'da yüzde 13'lük destek buldu. Fransızların yüzde 32'si, Amerikalıların ise sadece yüzde 4'ü 'ateist' olduğunu söyledi. Çocuklarının okullarda dini sembol kullanmasına Fransızların sadece yüzde 10'u destek verirken, bu oran Amerikalılar arasında yüzde 77 çıktı.
Bu tablo, dinin önemi ve din özgürlüğü arasında ABD ile Kıta Avrupası arasındaki büyük farkın altını çiziyor. Biri, ötekinden daha hoşgörülü, özgürlükçü ve dindar. Avrupalı Müslüman cemaatlerin Amerika'dakilere göre daha fazla “toplumda kabul görme sorunu” yaşamalarının bir nedeni de bu. Ancak Yaşlı Avrupa'daki bu sorunu düzeltmeye çalışanlar da var. Bunların başında da Papa XVI. Benedict geliyor. Miliyet'in “Papa: Dini Simgeler Serbest Bırakılsın” başlıklı haberinde işaret edildiği gibi, Papa, “dini sembollerin kamusal alanda taşınması ve kullanılmasının serbest bırakılmasını” savunuyor. (Aynı perspektifle, daha önce Fransız liselerindeki başörtü yasağını eleştirmişti.) Dine baskının “laiklik” üzerinden meşrulaştırılmasını da eleştiren Benedict, “Dinin siyasi ve kültürel önemlerinin tanınmasının bütün biçimlerine ve özellikle dini sembollerin kamu kurumlarında varlık göstermesine karşı çıkmak, sağlıklı bir laikliğin ifadesinden çok, laikliğin yozlaşmasıdır" diyor. Sanırım kendisini haklı çıkaracak en çarpıcı “yozlaşma” örnekleri de bizim ülkemizde yaşanıyor...
All for Joomla All for Webmasters