Türkçe Yazılar

Mustafa Çalık'tan Sağduyu

Türkiye'nin en önemli milliyetçi-muhafazakar entellektüellerinden biri olarak gördüğüm Sayın Mustafa Çalık, Bugün gazetesinde yayımlanan 'Cemaat' Galeyana Geldi başlıklı yazısında, Türk basınının bir kısmında süregiden koyu Darwinizm yanlılığını eleştirdikten sonra şöyle demiş:
Şahsen, 'evrim' teorisi hakkında bizim 'gazeteci-yazar'lardan fazla bildiğim bir şey yok, hattâ onlar kadar da bilmem, ayrıca üzerime vazîfe de sayılmaz, pek. Beni asıl ilgilendiren, meselenin metot ve zihniyet tarafı; ama, Mustafa Akyol'un Zaman gazetesinin muhtelif nüshalarında (bilhassa 18 Ağustos 2005 tarihli ve en son dünkü Zaman'da) yazdığı harika yazılardan doğrusu hem çok yararlandım, hem de etkilendim. Bana da O'nun ileri sürdüğü ve 'akıllı tasarım'ı savunan 'teorik' açıklamalar çok doğru geldi. Ben şimdi dogmatizme mi kaymış oldum. Doğrusu yaratılış hakkındaki iman ve itikadım ne sizin Darwin'inize pabuç bırakır, ne 'akıllı tasarım'cıların desteğine ihtiyaç duyar; fakat, teorik izahsa Akyol'unkiler bana daha 'bilimsel' geldi ve aklıma daha çok yattı. Böyle düşünmeye hakkım olamaz mı? Bir baba olarak, çocuklarımın, 'evrim' teorisinin yanı sıra ve mukayeseli biçimde, 'yaratılış' inancını destekleyen 'akıllı tasarım'ı da öğrenmelerini isteyemez miyim?
Benim de Sayın Çalık'ın Türk milliyetçiliğinin "Türkçülüğünü" eleştiren sağduyulu yorumlarından istifade ettiğimi ve bunları Kürt Sorununu Yeniden Düşünmek adlı kitabımda kullandığımı belirtmeliyim...
All for Joomla All for Webmasters