Türkçe Yazılar

Celal Bey, Lütfen Tartışmadan Kaçmayın

Celal ŞengörBugünkü Star gazetesi, "Bu tartışma bitmez" başlığıyla verdiği tam sayfa haberinde, son günlerde hızlanan Darwin-Yaratılış tartışmasını ele almış. Benim bu konudaki yazı ve açıklamalarıma da yer veren gazete, Darwinizm'i savunan Prof. Dr. Celal Şengör'e "Mustafa Akyol'la bir platformda tartışır mısınız?' diye sormuş. Sayın Şengör, şöyle cevap vermiş:
"Kendisi bir bilimadamı mı? Önemli bir biyoloji dergisinde çıkan bilimsel makalesi mi var? Ben bilimadamıyım. Bu konu da bilimsel bir konu. Bilimin dışına çıkmam."
Sayın Şengör'ün bu açıklamasını "tartışmadan kaçmak" olarak yorumlamaktan kendimi alamıyorum. Böyle düşünmek için de iyi nedenlerim var. İlk neden, aramızdaki akademik farkın, Sayın Şengör için büyük bir avantaj oluşturması. Kendisi bir bilim dalında "Prof. Dr.", ben ise sosyal bilim kökenli bir araştırmacı-yazarım. Eğer gerçekten Darwinizm kendisinin ileri sürdüğü gibi yaşamın kökeni açıklayan bir teori, yaratılış ise bir "safsata" ise, bunu göstermek, hem de akademik düzeyi kendisinden düşük birisi karşısında göstermek, çocuk oyuncağı olmalı. Bundan iyi fırsat mı olur?.. Ancak diyelim ki Sayın Şengör akademik düzeye ilkesel olarak çok önem veriyor ve "bilim adamı" kimliğini taşımayan insanların görüşlerini tartışmaya değer bulmuyor. Fakat bu durumda Charles Darwin'e karşı da mesafeli yaklaşması gerekir. Çünkü Darwin, üniversitede bilim eğitimi görmüş bir bilim adamı değil, kendi çabasıyla bilimsel verileri incelemiş bir "araştırmacı"dır. Hatta ilginçtir ki Darwin'in eğitimi bilim değil, teoloji üzerinedir... Ama bu, ortaya attığı teorinin bugün Sayın Şengör'ün de aralarında bulunduğu pek çok bilim adamı tarafından cansiperane savunulmasına bir engel oluşturmuyor. İşin doğrusu ise şudur: Evrim teorisini tartışmak için, belirli bir bilim dalında uzman akademisyen olmak değil, bu konudaki bilim literatürüne hakim olmak gerekir. Çünkü ortada "evrim bilimi" diye tek bir bilim dalı yoktur. Teorinin ele aldığı konular; biyoloji, biyokimya, genetik, popülasyon genetiği, karşılaştırmalı anatomi, paleontoloji gibi birbirinden çok farklı bilim dallarına yayılmıştır. Bu dalların herhangi birisinde uzman olan bir bilim adamı da, teorinin tümünü tartışmak için, bilimsel literatürü okuyup-incelemek zorundadır. Bu açıdan "bilim adamı" olanla "bilim araştırmacısı" olan arasında pek bir fark yoktur. Dolayısıyla Sayın Şengör'ün "bahane"sini ikna edici bulmuyor ve kendisini kamuoyu (tercihen televizyon) önünde tartışmaya davet ediyorum. Bu çağrı sadece kendisi için değil, Darwinizm'in arkasında duran 700 akademisyenin hepsi için geçerli. Daha önce Hulki Cevizoğlu'nun sunduğu Cevizkabuğu programında da Darwin-Yaratılış tartışması yapılacağı zaman, Hulki Bey'in ekibi ile bir olup, programa çıkıp konuyu tartışacak Darwinist aramıştık. Ancak kimseyi bulamayınca programa tek başıma katılmıştım. Bakalım bu kez neler olacak...
All for Joomla All for Webmasters