INTELLIGENT Design, yani ‘Akıllı Tasarım' başlangıçta 400 bilim adamının bir araya gelip ortaya attığı bir teoriydi. Teori, evrenin ve evrenle birlikte bütün canlıların bir ‘yaratıcı'nın eseri olduğunu bilimsel olarak kanıtlamayı amaçlıyordu. Akıllı Tasarım teorisi kısa sürede o kadar etkili oldu ki, ABD Başkanı Bush, teorinin Amerikan okullarında Darwinizmle birlikte okutulmasını istedi. Ohio, New Mexico ve Georgia gibi eyaletlerde ders kitaplarına girdi. Teori grubunun tek Türk ve Müslüman üyesi ise yazar Mustafa Akyol. Akyol, Akıllı Tasarım'ın, 90'lı yıllarda ABD'deki bir grup bilim adamı tarafından geliştirilen bir teori olduğunu belirterek, ‘Yaşamı sadece rastlantıların ve doğa kanunlarının ürünü olarak yorumlayan Darwin'in Evrim Teorisi'ne karşı çıkıyor. Canlıların çok kompleks organ ve sistemleri olduğunu, bunların ancak bilinçli bir ‘tasarımcı'nın ürünü olabileceğini savunuyor' dedi. Teorinin tek tanrılı dinlerin yaratılış inancından ‘bilimselliği' ile ayrıldığını söyleyen Akyol, Akıllı Tasarım Teorisi'nin dini kaynaklara değil, salt bilimsel bulgulara dayandığını' belirtiyor. Akyol, kendisinin 1998 yılından itibaren Akıllı Tasarım Teorisi'ni savunan enstitü ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürüttüğünü ifade ederek şöyle konuştu: ‘ABD'de bulunduğum dönemde Washington'daki Discovery Institute yöneticileri ile tanıştım. Bir Müslümanın da bu tartışmada yer almak istemesi onlar için önemliydi. İlerleyen yıllarda gerek Discovery Institue, gerekse Kansas merkezli Intelligent Design Network ile birlikte bu konuda araştırmalar yaptım, ABD'de çeşitli konferanslar verdim. Amerikan medyasında yazdığım yazıların bir kısmı bu konuda. En son Britannica Ansiklopedisi'nin Genel Yayın Yönetmeni McHenry ile teoriyi tartışan makalelerimiz bir Amerikan dergisinde yayımlandı. (Bkz. www.mustafaakyol.org.)' Grupta her dinden insan yer alıyor Intellligent Design belirli bir dinin uzantısı olan bir teori değil. Sonuçta sadece ‘Canlılık yaratılmıştır' diyor ama yaratıcının kimliğine dair bir şey söylemiyor. Çünkü bu, bilimin alanı dışında kalan dini bir mesele. Bu ‘dinler-arası' entelektüel çatısı nedeniyle Intelligent Design'i savunan farklı inançlardan insanlar var. Çoğunluk Hıristiyan ama Museviler de var. Sadece bir ‘yaratıcı' fikrine inanan, ama herhangi bir dine bağlı olmayan birkaç bilim adamı da var. Dünyanın en ünlü ateistlerinden Antony Flew de bu teoriden etkilenerek ‘ateizmden vazgeçtiğini' açıkladı.¬†
Hürriyet'in Akıllı Tasarım Haberi
Hürriyet gazetesi, 12 Ağustos 2005 tarihli sayısında, Mustafa Akyol'la yapılan bir röportaja dayanarak Akıllı Tasarım teorisini tanıtan bir haber yayınlandı. Sefa Kaplan imzalı haberin spotunda şöyle deniyordu:
"Intelligent Design (Akıllı Tasarım) teorisi, 400 bilim adamının bir araya gelip ortaya attığı bir teori. Akıllı tasarım, evrenin ve evrenle birlikte bütün canlıların bir ‘yaratıcı'nın eseri olduğunu bilimsel olarak kanıtlamayı amaçlıyor. Teori grubunun tek Türk ve Müslüman üyesi yazar Mustafa Akyol, Hürriyet'e konuştu."
Haberin devamında ise şunlar yazılıydı: